četvrtak, 9. veljače 2012.

Angina pektoris, kako smanjiti bol ?

Ollie se izvalio na kauč nakon što se najeo svoga omiljenog jela što mu  je Doreen pripremila: pečena šunka, pečeni krumpir s vrhnjem, vrući i maslacem namazani slatki kukuruz, te pita od jabuka sa sladoledom. Zapalio je cigaretu. Ali ne može se opustiti jer on i Doreen započinju svoju redovitu prepirku poslije večere -ovaj put svađaju se oko toga tko će očistiti snijeg ispred ulaza. Nije prošlo puno vremena i razljućeni Ollie, sav crven u licu, otkotrlja se s kauča i odgega se van u hladnu siječanjsku večer, pobijeđen još jednom. Nekoliko minuta kasnije, Ollie jedva diše, hvata se za prsa, a jaka bol širi se iz njegova srca i pritišće mu svaki dijelić prsiju. “Oh, Bože!” krikne on. “Doreen! Ovo je Onaj Pravi! Umirem, sasvim sigurno! Hoću živjeti!”


Ali to nije onaj Pravi, a Ollie ne ode prema svom ‘uzvišenom mjestu na nebu’. Nakon pet minuta bol je popustila i Ollie se sjetio što mu je prije tjedan dana rekao dr. Hartebeest. Njegova bol nije srčani napadaj (infarkt), a nije ni žgaravica. To je angina pektoris. I to je znak da su arterije u Olliejevu srcu začepljene masnim tvarima. Krv ne može prolaziti i hraniti njegovo srce. Ona premasna i preslana gozba za večerom, ono prepiranje s Doreen, pa izlazak u hladnu večer i cišćenje snijega. Svaka od navedenih stvari može izazvati anginu pektoris.

“Evo vam tableta koje ćete uzeti kad vas zaboli”, rekao mu je dr. Hartebeest. “Ali upozoravam vas, Ollie. Ako ne promijenite svoje navike, imat ćete problema.” Što može učiniti jadni OlIie i svi oni slični njemu?

Evo što savjetuj u stručnjaci:

Počnite novi način života
Dr. Sidney C . Smith, Jr., iz bolnice Sharp u San Diegu, Kalifornija, vrlo je tvrdoglav ali iskren kad tumači svoje mišljenje o potrebama pacijenata koji imaju anginu pektoris, a koji bi morali svjetlije gledati u budućnost i promijeniti neke svoje dugogodišnje navike. “Najviše sam zabrinut kad vidim svoje pacijente kako uzimaju skupe lijekove a ne žele se obvezati i promijeniti svoj stil života”, kaže on. “Oni će ponovno dobiti anginu. Mi povremeno tražimo brze odgovore na teška pitanja, ali to ne važi za anginu i srčane bolesti.” “Mnogo sam vremena proveo educirajuci pacijente o njihovim simptomima i što učiniti kad ih dobiju, te o važnosti zdravog življenja”, kaže dr. Smith. ”Ali ne smatram da smo posao završili ako i pacijent u njemu nije sudjelovao.”

Pozitivnim stavom o životu i u želji za zdravijim življenjem i sve ostale potrebne promjene puno lakše će doći. Ovo sve mogu biti znakovi da arterijalna blokada koja remeti pravilan dotok krvi do vašeg srca postaje gora i jača.

Vježbanjem otjerajte anginu
Mnogi pacijenti koji boluju od angine pektoris varaju sebe kako je vježbanje za njih nemoguće jer to napreže njihovo srce, a budući da naprezanje izaziva anginu, moraju ga izbjegavati. Liječnici smatraju da to nije tako. Dr. Julian Whitaker, iz Newport Beacha, Kalifornija, naglašava koliko je vježbanje važno za pacijente koji imaju anginu. On rado priča o skupini pacijenata što su čekali za transplantacij u srca, a koj i su bili uključeni u program vježbanja kako bi očvrsnuli za kirurški zahvat. “U razdoblju od nekoliko mjeseci polovica ih je osjetila poboljšanje u radu srca toliko značajno da im više nije bila potrebna operacija”, kaže dr. Whitaker.
Gotovo rutinski pacijenti će na samom početku programa vježbanja osjetiti anginozne bolove i imati napadaj angine pektoris ali angina nije razlog da prestanu s vježbanjem.

Ljudi s anginom moraju ostati u skladu sa svoj im tijelom. Ako osjete da se pojavljuje napadaj angine, trebali bi znati da moraju usporiti i smanjiti vježbu kako bi bol nestala, ali da ne moraju sasvim prekinuti vježbanje. Zašto je, možda se pitate, vježbanje toliko važno? Kao prvo, vježbanje dokazano smanjuje stres. A također pomoći će vam izgubiti suvišne kilograme. I stres i prekomjerna tjelesna težina kontraproduktivni su za zdravlje srca. Oni će isto tako smanjiti broj otkucaja srca i sniziti krvni tlak, a što će, onda, smanjiti vašu potrebu za uzimanjem lijekova.

Vježbanje izaziva sve te promjene zbog toga što mišići pod vježbom mogu povući više kisika iz krvi u arterijama. To smanjuje rad srca koje mora pumpati istu količinu kisika u mišiće. Liječnici se slažu u tome da samo vježbanje nije univerzalni lijek. Uz vježbu je potrebna i dijeta kako bi tek zajedno bili efektivni.
Prije nego počnete vježbati, posavjetujte se s liječnikom i neka vam napravi test za stres. Tako ćete znati svoja ograničenja i lakše možete steći samopouzdanje. Morate razgovarati sa svojim liječnikom i ustanoviti što oboje smatrate podnošljivom boli a što ne. Uvijek se postupno zagrijavajte, osobito ako morate izaći van na hladni zrak.

Naučite se opuštati

Bilo da se radi o vježbama opuštanja ili meditacije, naučite kontrolirati svoje emocije umjesto da one kontroliraju vas. Postoje pacijenti koji dobiju napadaj angine pektoris jedino onda kad se svađaju sa svojim bračnim partnerom, a vježbanje im ne predstavlja nikakav problem.
Poradite na rješavanju konfliktnih problema i učinit ćete mnogo na poboljšanju svoga stanja, upravo kao da ste uzeli još lijekova.

Uzmite jedan aspirin na dan

Za pacijente s nestabilnom anginom pektoris (vrstom koja vas može pogoditi iako ne vježbate, kad se odmarate ili čak spavate), aspirin može biti spasilac. Izgleda da aspirin sprječava početno aktiviranje mehanizma krvnoga grušanja. Ako se vaša krv gruša previše lako, naravno, ona ne može proći kroz suženu arteriju i to može izazvati infarkt. U ispitivanju u jednoj kanadskoj bolnici istraživači su otkrili kako su pacijenti s anginom smanjili mogućnosti infarkta oko 51 posto tako što su uzimali četiri aspirina, sa zaštitnim slojem radi osjetljivosti želuca, dnevno. Kao rezultat takvih i sličnih ispitivanja mnogi liječnici preporučuju jedan aspirin dnevno za minimalno djelovanje.

Svi srčani bolesnici, međutim, trebali bi dobiti liječničko odobrenje i suglasnost prije nego što počnu uzimati aspirine. Iako je to lako dostupan lijek, koji se dobije bez recepta, aspirin može imati popratne pojave. Osim toga, ako ga uzimate zajedno s drugim lijekovima, aspirin može utjecati na njihovo djelovanje.

Ne spavajte ravno

Ako napadaje angine dozivljavate noću, povisite uzglavlje 7 do 10 centimetara jer to može smanjiti broj napadaja. Kad spavate u takvom položaju više se krvi zadržava u nogama, a manje se vraća u sužene srčane arterije. To može smanjiti i potrebu za nitroglicerinom.

Stopala na pod

Ako u noći dobij ete napadaj angine pektoris postoj i alternativa uzimanju tablete nitroglicerina. Jednostavno sjednite na rub kreveta, a stopala spustite na pod. To ima isto djelovanje kao i nitroglicerin. Ako osjetite da simptomi ne popuštaju brzo, tada posegnite za lijekom.

izvor: www.savjetnica.com


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.