četvrtak, 9. veljače 2012.

Anemija je najčešće simptom bolesti

Šta je anemija, to svi uglavnom znamo. Riječ je o slabokrvnosti. Ona je toliko proširena, posebno kod žena, da je neki smatraju normalnom pojavom. Vrlo često može se čuti: "Znate, ja sam uvijek tako blijeda" ili "Ja sam se rodila anemična i to se može ispraviti".


Ima žena koje tu svoju anemiju smatraju normalnim stanjem i žive dalje s njom, a da ništa protiv toga ne poduzimaju. Takve situacije sigurno na duže vrijeme nisu dobre i mogu imati štetne posljedice za čitav organizam.

Najčešći uzrok

Anemija nije bolest nego simptom bolesti, odnosno, posljedica bolesti ili bolesnog stanja. Najčešći uzrok anemije je krvarenje koje mogu izazvati različita stanja i koje može biti različitog trajanja i jačine. Kod žena slabokrvnost uzrokuju neredovita, jaka i duga menstrualna krvarenja.

Ona nastaju zbog nepravilnog rada jajnika, izostale ovulacije, hormonskih smetnji, ali i zbog tumora materice-mioma, tumora jajnika ili cista, zloćudnih bolesti, karcinoma.

Simptomi anemije su bljedilo, opća slabost, pospanost, gubitak apetita, brzo umaranje, lupanje srca, vrtoglavica, sklonost nesvjestici.

Da bi se postavila pravilna dijagnoza anemije, potrebno je učiniti krvne pretrage, sedimentaciju (SE), kompletnu krvnu sliku (KKS), željezo (FE) te sposobnost vezivanja željeza (UIBC).

Sedimentacija je obično povišena, a hemoglobin, kao i hematokrit snižen, željezo sniženo, a UIBC povišen.

Za najčešći oblik anemije - one zbog nedostatka krvi i željeza - sideropenične anemije, dovoljne su ove pretrage. Za ostale oblike anemije potrebne su dodatne. Kada se ustanovi da se radi o anemiji, potrebno je tražiti bolest koja je uzrokuje.

Nije dovoljno dati željezo, a ne znati pravi uzrok anemije. Takva simptomatska terapija dat će kratkoročno poboljšanje smetnji, no dugotrajno ozdravljenje omogućuje samo uzročna terapija.

Kod žena koje su anemične zbog nepravilnih krvarenja potrebno je odstraniti uzrok takvih krvarenja (hormonska terapija, operacija mioma ili cista, kiretaža).

Izbor terapije

Često se danas nepravilna krvarenja, pa i manji miomi liječe hormonskom spiralom. Kod davanja željeza treba dati prednost terapiji na usta.

Kod muskularne ili intravenske terapije treba biti oprezan. Potrebno je tačno odrediti potrebnu dozu željeza kako višak željeza ne bi oštetio parenhimatozne organe. Transfuzije krvi treba izbjegavati.

Potrebno je upozoriti sve djevojke i mlade žene te žene u perimenopauzi koje su sklone jakim i nepravilnim menstruacijama, da takva stanja ne prihvate kao normalno, posebno ne na duže vrijeme.

Anemija je vrlo podmukla bolest koja može trajno oštetiti sve organe. Pravilna i pravovremena dijagnoza i terapija mogu vrlo jednostavno dovesti do zdravlja i spriječiti trajna oštećenja.

Problemi u trudnoći

U trudnoći je anemija česta pojava. U fazi naglog rasta fetusa troši se sve što je potrebno od majke, pa tako njoj ostaje premalo željeza koji je bitan faktor u građi i funkciji crvenih krvnih zrnaca - eritrocita.

izvor: www.ljepotaizdravlje.bloger.hr


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.