četvrtak, 16. veljače 2012.

Alternativna medicina u liječenju šećerne bolesti

Homeopatska medicina, vid holističkog lečenja, posmatra svaku bolest kao ispoljavanje oslabljene vitalne snage osobe. Još je Haneman, tražeći homeopatske lekove za određene hronične bolesti, uveo miazmatsku teoriju (”miasma”- zagađenje), daleke 1826. godine, gde je izložio svoje viđenje da svi simptomi bolesti, zapravo, u pozadini imaju tri različite mijazme: ”psoru”, ”sifilis” i ”sikozis”. Homeopatski lekari su mišljenja da je u pozadini dijabetesa psora sa sikotičkom primesom, tzv. kombinacija koju u homeopatiji nazivaju tuberkularnom mijazmom. Shodno tome se i homeopatski lekovi, koji uspešno leče bolesti sa tuberkularnim mijazmom u pozadini, koriste za lečenje dijabetesa.
Homeopatija nudi svoju opciju u tretmanu insulin-nezavisnog dijabetesa tj. dijabetes melitus tip 2, uzimajući u obzir sve simptome, kao i konstituciju pojedinca.
Neki od najčešće upotrebljivanih homeopatskih lekova, koji olakšavaju menadžment bolesti i sprečavaju njenu progresiju, a koji se koriste uz prepisanu konvencionalnu terapiju radi njenog postepenog smanjenja, u kliničkoj praksi uključuju:

Acetnu kiselinu: Lek je namenjen osobama sa dijabetesom koji su ”ispijeni” i slabi, imaju snažan osećaj žeđi, obilno mokre bledi urin, a prisutna je povišena osetljivost na hladnoću.

Argentum Metallicum: Od koristi kod postepenog slabljenja pacijenta, obilnog mokrenja gustog urina slatkastog mirisa i vidnog oticanja zglobova.

Arsenicum Album: Kod izrazite iscrpljenosti, uznemirenosti, noćnog pogoršanja simptoma. Urin je belančevinast i oskudan, a prisutna neutoljiva žeđ.

Cephalandra Indica (Tinktura): Kod dijabetičara koji imaju snažnu žeđ i potrebu za ispijanjem velike količine tečnosti. Koža je suva, sa čirevima, uz osećaj svraba.

Insulin 3X, 6X: Koristi se u tretmanu dijabetesa te za lečenje čireva i različite kožne manifestacije. Šećer u urinu se izuzetno dobro kontroliše na ovaj način. (drV.F.Bejker).
Mnogo pre otkrića insulina, pariski dr Pjer Žuse sačinio je pankreasni sok na bazi glicerina koji je zatim davao u dozama od 10 do 20 kapi dnevno, rastvorenih u vodi, što se pokazalo od velikog značaja za tretman dijabetesa.

Natrum Phosphoricum 6X Izuzetno efikasan lek za stanja u organizmu, nastala kao posledica previsokih vrednosti šećera u organizmu.

Phosphoricum Acidum: Često odavanje obilnog vodeno-mlečnog urina. Pre mokrenja pacijent se oseća neuobičajeno uznemireno, a učestalost mokrenja je pojačana noću. Odličan lek kod onih koji su anksiozni ili apatični, a čije su mentalne i fizičke performanse oslabljene. Izuzetno efikasan u ranom stadijumu dijabetesa.

Phosphorus: Iznenadna iznurenost, navala znojenja, kao i lako krvarenje iz malih rana. Utrnutost ekstremiteta. Iznenadna suvoća usta i fizički nemir. Kako je ovo lek dubinskog dejstva, ne treba ga učestalo davati.

Syzygium Jambolanum: Cenjeni homeopata Berike je bio mišljenja da nema nijednog leka u homeopatskom repertoaru koji uspešnije umanjuje vrednosti šećera u urinu, od ovog. Ovaj lek je efikasan i kod dijabetičnih rana koje ne zaceljuju.

Uranium Nitricum: Primetno slabljenje sa tendencijom opšteg zadržavanja vode u organizmu.

Bryonia: Nijedan lek kao Bryonia ne ”prepoznaje” prve simptome jetrenih poremećaja kakav je suvoća usta, ujedno i jednog od prvih znakova dijabetesa. Postojan je osećaj gorčine u ustima, osoba je iscrpljena i bezvoljna, ali žeđ ne mora biti jako izražena, kao ni apetit.
Određeni vitamini, minerali i prirodni nutrijenti takođe imaju važnu ulogu u kontroli i prevenciji dijabetesa:

Magnezijum – Manjak magnezijuma je čest kod osoba sa dijabetesom. Magnezijum koristi sistemima enzima i održavanju PH ravnoteže u organizmu te prevenira određene komplikacije nastale kao posledica bolesti, kao što su retinopatija i bolesti srca. Izvori: žitarice, orasi, soja, povrće tamno-zelenih listova.

Vitamin B6 – Vitamin neophodan da magnezijum uđe u ćelije i bude pravilno iskorišćen. Izvori: krompir, kvasac, zeleno povrće.

Mangan – Manjak takođe prisutan kod dijabetičara. Mangan pomaže u oporavku pankreasa i važan je faktor kod metabolisanja šećera u telu. Izvor: mekinje, voće, kakao, čaj.

Vitamin C – Pomaže zdravlju krvnih sudova i imunosistemu, a izuzetno je važan jer upravo insulin olakšava prenošenje C vitamina, pa su dijabetičari u rizičnoj grupi te moraju misliti na dovoljno unošenje ovog vitamina.

Vitamin E – Za bolju cirkulaciju i aktivnost insulina. Prevenira nastanak dugotrajnih komplikacija bolesti.

Cink – Manjak cinka se vezuje za dijabetes. Izvori: soja, klice, suncokretovo seme, spanać, leguminoze.

Omega-3 – Smanjuje trigliceride i nadoknađuje manjak esencijalnih masnih kiselina, karakterističan za dijabetičare.

Vitamin B12 – U prevenciji dijabetičke neuropatije. Dodatni izvori: morski plodovi, alge.

Koenzim Q10 – Stimuliše produkovanje insulina. Dodatni izvori: riba, žitarice, pirinač, leguminoze, brokoli.
Neke od korisnih prirodnih terapija protiv dijabetesa:

Terapija bojama, preko celog tela: širenje zelene boje u trajanju od pola sata, žute u trajanju od 15 minuta - dva puta dnevno.

Hidroterapija: Topla kupka važna za održavanje čistoće i potrebno zagrevanje pacijenata.

Terapija helatima: U svrhu dekontaminacije organizma i preveniranja komplikacija povezanih sa dijabetesom.

Refleksologija: Rad na refleksnim tačkama, smeštenim na rukama i stopalima, koje odgovaraju jetri i pankreasu, kao i pituitarnoj žlezdi te adrenalnim žlezdama. Nežna masaža celog tela, dva puta dnevno, u trajanju od 5 minuta.
Pritiskanje sledećih tačaka dva puta dnevno, svaku od u trajanju od nekoliko minuta:
2-pituitarna žlezda, 30 veliki mozak, 4-mali mozak , 20- adrenalna žlezda, 21-bubreg, 22-pankreas (ovu tačku pet minuta) i 24-jetra.

Izvori:
www.serbianforum.org
Zdrav život


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.