srijeda, 22. veljače 2012.

Alergije

Iz godine u godinu, broj ljudi koji pate od alergija se povećava. Naučna istraživanja sprovedena u Americi ukazuju na uznemirujuću činjenicu da se ova tendencija u najvećoj meri ispoljava kod dece mlađe od pet godina. Tako se, na primer, broj dece - naročito alergične na koštunjave plodove, skoro udvostručio u periodu između 1997. i 2009. godine.


Alergolozi se danas sve više susreću sa decom koja pate od mnogostrukih alergija. Međutim, «glavne» alergene namirnice više nisu pšenica i mleko, kao što je to bio slučaj od pedesetih godina prošlog veka pa do skorašnjeg perioda. Naime, u priličnoj meri se javlja alergija na namirnice koje su više počele da se konzumiraju u novije vreme, poput susama i kivija. Takođe se povećao i broj alergičnih na jaja, što ranijih godina nije bio slučaj.

Preterana higijena

Zbog čega je broj alergija u porastu? Najveći broj naučnika zastupa hipotezu o preteranoj higijeni prilikom odgajanja dece. Svi smo postali suviše «čisti». Imunološki sistem organizma je stvoren da bi se borio sa opasnim napadačima iz spoljašnje sredine - kao što su paraziti, virusi i infekcije. Međutim, čista voda, antibiotici i vakcine su eliminisali neke od najtoksičnijih izazova za imunosistem.

Carski rez

Istraživanja takođe ukazuju na činjenicu da je broj carskih rezova u novije vreme u značajnom porastu. Deca rođena na taj način, pod većim su rizikom da obole od alergija, s obzirom da nisu bila u prilici da budu izložena korisnim bakterijama koje se nalaze u rodnom kanalu njihovih majki.

Radikalan pristup

U osnovi je poznato kako alergija «funkcioniše». Međutim, čovekov imuni sistem je još uvek u velikoj meri nepoznanica. Njegova kompleksnost ne dozvoljava naučnicima da prouče sve njegove tajne i zadobiju kontrolu nad njim. Polenska kijavica se retko sreće u prvih nekoliko godina života. Nije jasno zašto kod neke dece bolest započne rano, a druga porastu pre prvih simptoma alergijske kijavice.

U novije vreme, načinjen je značajan pomak - uvođenjem radikalnog pristupa alergijama. On se sastoji u tome što se još u najranijem stadijumu daju «uobičajeni» alergeni, ali u količinama koje su veoma male, kako bi se videlo da li na taj način može da se tretira, leči ili spreči pojava alergije. Tako je u okviru jedne studije deci alergičnoj na lešnik davana veoma mala količina mlevenog lešnika, kako bi se videlo da li će njihov imuni sistem da izgradi toleranciju na tu hranu.

Pasivno pušenje podstiče alergije kod dece

Mala deca koja su kao bebe bila izložena duvanskom dimu imaju povećane izglede da pate od pojedinih vrsta alergija, pokazalo je istraživanje švedskih naučnika. Stručnjaci su i ranije znali da izloženost pasivnom pušenju kako u prenatalnom, tako i u ranom periodu života može kod dece da poveća rizik od razvoja simptoma astme, ali su istraživanja koja se tiču pojave alergija davala različite rezultate.

Hrana koja izaziva alergiju

Sa pojavom veštačkih mleka, povećan je broj alergija kod odojčadi, kao i alergija na kravlje mleko. Često se majci, čija je beba imala alergijske probleme zbog preranog prestanka dojenja, savetuje da ne počini istu grešku i sa drugim detetom. Za sprečavanje alergija preporučuje se da u prvim mesecima života bebe ne uzimaju citrusne namirnice. Američka zdravstvena asocijacija upozorava i na moguću pojavu alergija kod beba koje sisaju, ali njihove majke u ishrani koriste orahe, lešnike i badem.Izvori: www.serbianforum.org
B&G

Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.