nedjelja, 19. veljače 2012.

Alergija na jaja

Mada najvećim delom ova vrsta alergije iščezava do kraja pete godine, kod svakog petog deteta zadržava se i u odraslom uzrastu.
U jajetu se nalaze moćni alergeni – brojni potentni glikoproteini koji mogu uzrokovati nastanak alergijske preosetljivosti (ovalbumin, ovomukoid, ovotransferin i lizozim). Ovoalbumin čini više od 50% ukupnih proteina belanceta, kako u sirovom jajetu, tako i u kuvanom.
Iako je većina ljudi sa alergijom na jaja zapravo alergična na proteine u belancetu, neki imaju problema samo sa žumancetom, a neki nisu tolerantni na oboje.

Alergija predstavlja abnormalnu reakciju imunog sistema na proteine iz jajeta, a javlja se pri njegovom uvođenju u ishranu. Do reakcije obično dolazi brzo, nakon nekoliko minuta, ali može da se javi i posle dva do četiri sata. Uglavnom traje manje od jednog dana.

Simptomi alergije na jaja uključuju klasične alergijske reakcije: kijavicu, najčešće svrab kože, urtikarije, upalu kapaka i beonjače oka, otok usana, nepca i jezika, mučninu, astmu, bol u trbuhu, povraćanje,...

Ovi saveti pomoći će vam da živite bez tih simptoma.

Izbegavajte jaja i hranu koja sadrži jaja uključujući i hleb, sladoled, majonez, prelive za salatu (dressing), paštetu i supe.

Pripazite i na pečenu hranu. To uključuje grickalice, prazna peciva, kolače, torte i kekse.

Izbegavajte pečenu hranu sa sjajnom korom, takva je hrana premazana žumancetom.

Jaja se takođe koriste u sojinom lecitinu (prirodni izvor vitamina B), pa pripazite i na to.

Proverite deklaracije proizvoda koje kupujete da ne bi sadržavali emulgatore ili koagulatore.

Čitajte deklaracije na šamponima i kozmetičkim proizvodima.

Proverite vaše lekove. Proteini iz jaja se koriste u farmaceutskoj industriji.

U restoranima naručujte jednostavna jela, bez safta koje ostavljaju pečeno meso ili povrće.

U svojoj kuhinji izbacite jaja iz upotrebe, a umesto toga koristite banane, sojino mleko, tofu i potražite recepte bez jaja ili informacije šta sve može zameniti jaja.

Dozvoljene namirnice kod alergije na jaja:

• meso – jagnjeće, teleće, juneće, pileće, ćureće, guščije

• iznutrica – jetra

• riba – sveža ili zamrznuta

• voće, povrće

• masti – biljna ulja, mast, margarin

• pšenica, raž, ovas, kukuruz, pirinač, griz

• žitarice za bebe, kornfleks

• hleb – integralni

• keks bez jaja

• čaj, kakao, gorka čokolada

• šećeri – šećer, med, džem, marmelada

• so, začini

Kajganu zamenite sa tofu-om. Izrežite ga na manje delove i zasipajte lukom i biberom.

Uzimajte dodatke hrani kao što je vitamin C sa bioflavonoidima (prirodni pigmenti iz voća i povrća). On pomaže vašem telu da toleriše alergene i da podiže funkciju imuniteta.

Uzimajte proteine za probavu 2 puta dnevno.

Zanimljivo je da bolesnici alergični na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove na piletinu, iako piletinu mogu jesti bez ikakvih alergijskih reakcija.

Izvor: www.serbianforum.org
Blic žena

Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:







Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.