petak, 13. siječnja 2012.

Zeleni čaj štiti od gripe


Zdravi napitak daje bolju zaštitu od cjepiva.
Osim cijepljenja protiv sezonske gripe postoje određeni koraci koje možete poduzeti kako bi se zaštitili od ove zarazne bolesti i osigurali bezbrižnu zimu.

Jedna od takvih namirnica je zeleni čaj koji može smanjiti rizik od zaraze gripom za čak 75%! Zdravstvene se dobrobiti ovog napitka pripisuju katehinima - fitokemikalija sa svojstvima antioksidansa koji ovom čaju daju karakterističan, pomalo gorak okus.

Stručnjaci su u svoju studiju uključili gotovo 200 zdravstvenih radnika koji su bili izloženi posebno visokom riziku od gripe, a koje su podijelili u skupine. Ispitanici jedne skupine su svakodnevno uzimali 378 mg katehina, dok su drugi uzimali 210 mg teanina kroz razdoblje od pola godine.

Ustanovljeno je kako se gripom zarazilo 75% manje ispitanika koji su uzimali katehine zelenog čaja, što je za 15% više od rezultata preventivnog cijepljenja (sudeći po rezultatima objavljenima u časopisu Lancet).

 U drugoj su studiji istraživači Sveučilišta Shizuoka pokazali kako grgljanje zelenog čaja bolje sprječava gripu nego ispijanje. Smatraju da su grgljajući čaj ispitanici duže izložili viruse u grlu katehinima.

 Zeleni čaj predstavlja pravi rudnik antioksidansa koji sprječavaju nakupljanje štetnih molekula u organizmu (slobodnih radikala koji uzrokuju oksidacijski stres). Tako dvije šalice čaja opskrbljuju organizam jednakom količinom antioksidansima kao i pet porcija povrća ili dvije jabuke. S obzirom da zeleni čaj osigurava mnoge druge zdravstvene dobrobiti, a kada je u pitanju zaštita od gripe ne podrazumijeva injekciju, čini se kao idealan izbor za omiljeni zimski napitak.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.