subota, 21. siječnja 2012.

Šta hladne ruke govore o vama?

Postoji izreka „Hladne ruke, toplo srce“. Možda je tačna, ali kada se radi o hladnim rukama one mogu indicirati i neke bolesti.

 

Kako vanjska temperatura pada normalno je da vam rukama postaje hladnije. Smanjenje cirkulacije način je na koji tijelo održava toplinu. Čak i kada je vanjska temperatura umjereno hladna, hladne ruke mogu samo označavati da vaše tijelo pravilno funkcioniše kako bi regulisao tjelesnu temperaturu.


Ipak, na hladne ruke treba obratiti pažnju, jer to može biti simptom i nekih zdravstvenih problema.

Kada se trebate javiti ljekaru zbog hladnih ruku:

- Ako su vam konstantno hladne ruke i stopala

- Promjene u boji kože

- Utrnulost

- Trnci

- Ako se pojave čirevi ili plikovi

- Ako koža otvrdne ili postane previše zategnuta

Najčešće bolesti povezane s hladnim rukama su anemija, dijabetes, periferna arterijska bolest i neke druge bolesti koje mogu smanjiti cirkulaciju krvi u udovima. Ljekar može dijagnostikovati vaš  problem i predložiti liječenje.

Uporno hladne ruke i stopala mogu biti i reakcija na neke ljekove poput ljekova za štitnu žlijezdu, protiv migrene i sl. Poprilično je uobičajeno da se ruke smrzavaju tokom zime, posebno na skijanju, klizanju ili bavljenju drugim aktivnostima na otvorenom, a najbolji način zaštite je nošenje kvalitetnih vodootpornih rukavica. Rukavice ne smiju previše stezati ruke kako ne bi dodatno smanjile cirkulaciju. Ako treba nešto raditi na nižoj temperaturi, nosite rukavice bez prstiju koje će zaštiti ruke, a ostaviti prste efektnim.
izvor: vijesti.me

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.