subota, 14. siječnja 2012.

Semenke lana mogu da vam spase život


Omega-3 masne kiseline, koje krase semenke lana, mogu sprečiti da se razvija rak dojke, debelog creva, kože i pluća. A odnedavno se na ovoj listi, kažu naučnici sa Univerziteta Ilinois, nalazi i rak jajnika... Naime, rezultati poslednjih istraživanja pokazuju da ishrana koja uključuje semenke lana ublažava ozbiljnost raka jajnika i povećava šanse za preživljavanje. Ovo je, doduše, zaključeno nakon ispitivanja animalnog modela (protiv kojeg smo iskreno i dosledno - op.u.).
 7_11_nov_Semenke_lana_smanjuju_rak_jajnika
Objašnjenje zašto se za ovu vrstu ispitivanja posmatra kokoš, došlo je od Dženis Bar, koja je profesor emerita na Univerzitetu Ilinois, Zavodu za animalnu nauku i ujedno koistraživač nove studije. Barova je rekla da je „kokoška jedina životinja kod koje dolazi do spontanog razvoja raka na površini jajnika, kao što se događa kod žena." Tako je kokoš, po njima, izvrstan model za istraživanje uzroka i mogućnosti lečenja u slučaju raka jajnika.

Barova veruje da ovo otkriće "može da pruži osnovu za kliničko ispitivanje koje procenjuje efikasnost semena lana kao hemosupresanta raka jajnika kod žena."

Jedno je sigurno, semenke lana su izvrsne u preventivi bolesti pa ih svakako treba uključiti u dnevni jelovnik.
source: zdravzivot.comKorisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.