subota, 14. siječnja 2012.

Pije mi se čaj, ali koji da izaberem?

Neko će reći da treba piti samo domaće čajeve, a drugi će reći da postoji samo jedan napitak koji se može zvati čajem, a to je onaj koji se dobija od biljke čaj (napitak od listova biljke Thea sinensis). Mi se ove bavimo upravo kvalitetima biljke - čaj...  Biljka čaj sadrži antioksidanse koji pomažu u prevenciji i lečenju vrlo različitih oboljenja, pa i onih najtežih. Takođe, čaj podstiče imuni sistem, povećava mentalnu budnost, smanjuje nivoe hormona stresa i može pomoći da bolje spavamo...
Dobar vodič za izbor vrste čaja shodno trenutnom emocionalnom i fizičkom stanju mogao bi biti ovaj, koji smo pronašli na care2.com onlajn magazinu, koji se bavi zdravijim i „zelenijim“ načinom življenja.

7_11_nov_Caj_prema_raspolozenju 

Tako, recimo, za brzo razbuđivanje preporučuju nam na prvom mestu kvalitetan (organski) crni čaj, a posebno za one kojima se čini da i onako piju previše kafe. Zato, evo zgodne alternative.
Za instant osveženje i osećaj „pucanja“ od zdravlja, izvanredan izbor je beli čaj, za koji je poznato da ima najmanji sadržaj kofeina, a najviše antioksidanata.
Ako je stres ono što vas muči, "srknite" zeleni čaj, koji takođe nema toliko kofeina koliko sadrži crni čaj.
Ukoliko se, pak, osećate iscrpljeno, popijte šolju voćnog čaja (zeleni ili crni, plus osušeni sitni komadići voća, ali ne varijanta iz kesice, nego kvalitetnog iz rinfuzne varijante), a za gašenje žeđi idealni su čuveni hladni ulong čaj, ječmeni čaj, ali i sve popularniji kod nas - banča čaj.
source: zdravzivot.com


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.