ponedjeljak, 23. siječnja 2012.

Najčešće nuspojave hormonske kontracepcije

Osim incidenata kod kojih je uočeno da su kontracepcijske tablete povisile rizik za stvaranje krvnih ugrušaka, hormonalne tablete mogu izazvati još barem pet neugodnih pojava. Ali nuspojave se mogu i ukloniti.
 
Od male neugode do opasnih rizika zbog kojih trebate promijeniti vrstu kontracepcije - sve to trebate ukalkulirati prilikom upotrebe kontraceptivnih tableta.

1. Glavobolja, vrtoglavica i osjetljivost grudi

Budite strpljivi. 'Ove nuspojave obično prođu same od sebe nakon što neko vrijeme pijete kontraceptivne tablete,' kaže
dr. Hilda Hutcherson, profesorica na Columbia University, u New Yorku. Ako ipak ne prođe, a vi promijenite vrstu tableta.

 2. Mučnina

Ova reakcija obično prođe za par mjeseci. Ako ne prolazi pokušajte ih uzimati uz hranu.

3. Naglo krvarenje

'Mislim da ova nuspojava, zbog svoje nepredvidljivosti, posebno izluđuje žene,' kaže dr. Hutcherson. Moglo bi pomoći ako tabletu uzimate svaki dan u isto vrijeme. Dobra strana ove nuspojave je to što je mjesečno krvarenje manje, a nekad ga niti ne bude. Ako vas zabrinjava, porazgovarajte s ginekologom.

4. Smanjeni libido

Pokušajte neku drugu tabletu. 'Za neke žene je dobar prijelaz na androginije tablete (testosteron), i libido se vrati," kaže dr. Hutcherson. Ukoliko ne dođe do povratka libida pokušajte s nekom drugom kontraceptivnom metodom.

5. Promjene raspoloženja

Ukoliko vam raspoloženje ruši kontraceptivna tableta prijeđite na neku metodu koja ne koristi hormone. 'Ukoliko se kod žene razvije blaga depresija zbog jedne vrste tableta, promjena formule obično ne pomaže,' kaže dr. Hutcherson. Sve hormonalne metode obično uzrokuju isti problem.
izvor: www. ljepotazene.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.