petak, 13. siječnja 2012.

Hrana koja povećava plodnost5 vrsta namirnica koje potiču rad reproduktivnog sustava.
Imati dijete - san je velikog broja žena, bilo udanih ili onih koje su solo. Priroda je dala ključnu ulogu nježnijem spolu i pripremila njezin organizam da devet mjeseci bude dom novom biću. No, ljudski način života donio je određene poteškoće u ostvarivanju te uloge.

Stoga neke žene, unatoč tome što su zdrave i u najboljim godinama, ne uspijevaju zatrudnjeti. Glavni uzrok tome je stres, nebriga o vlastitom zdravlju, odnosno konzumacija alkohola i cigareta te nepravilna prehrana. Kako bi vam pomogli da čim prije ostvarite svoju želju, donosimo popis hrane koja sadrži obilje elemenata za potenciranje reproduktivnog sustava.

1. Cjelovite žitarice - izvor vitamina

Zob ili smeđa riža su složeni ugljikohidrati koji vam daju mnogo energije oslobađajući šećer u krv polako i ravnomjerno. Sadrže obilje vitamina B i E koji su bitni za staničnu reprodukciju, hormonsku ravnotežu i proizvodnju zdravih jajnih stanica. Također su bogate masnim kiselinama koje su presudne za normalnu ovulaciju.

2. Mliječni proizvodi s većim postotkom masti

Istraživanja su pokazala da žene koje jednom dnevno konzumiraju ovakve proizvode znatno manje pate od problema s plodnošću, za razliku od onih koje preferiraju niske masnoće u mlijeku i mliječnim proizvodima. Oni su izvor kalcija koji je važan za održavanje živčanog sustava.

 3. Voće i povrće - štiti spolni sustav, ali i plod

Savršena terapija za sve probleme. U slučaju smanjenje plodnosti jedite breskve, marelice, mrkvu i mango. Svi oni sadrže beta karoten koji tijelo pretvara u vitamin A, važan za proizvodnju ženskih spolnih hormona. Što se povrća tiče, jedite ono lisnato, pogotovo špinat koji je bogat antioksidansima, željezom i folnom kiselinom - sve bitno za održavanje zdravlja reproduktivnog sustava. Folna kiselina, osim toga sprječava oštećenja ploda.

4. Riba i meso - za hormone plodnosti

Hrana bogata proteinima kao što je riba predstavlja bogat izvor amino kiselina koje pomažu u stvaranju hormona plodnosti FSH i LH. Crveno meso dat će vam potrebne količine željeza, a osim toga, zaštitit će vaš plod nakon što zatrudnite.

 5. Voda

Izvor je života, što se više od toga može reći? Čini 75% našeg tijela i osigurava rad vitalnih organa. Omogućuje dotok krvi u maternicu čiji vrat, ukoliko je dehidriran, postaje trom. Voda je potrebna i kako bi očuvala trudnoću kako bi se dijete zdravo razvijalo.

Da bi čim prije zatrudnjeli pripazite i na hranu koju jede vaš partner. Ono što će povećati njegovu reprodukciju je učestalo konzumiranje ribe (pogotovo kamenice), špinata i češnjaka. Košaricu za voće obavezno napunite avokadom.
izvor: she.hr


Korisne informacije o zdravlju i prehrani možete pronaći na:Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.